De uitlaat is een essentieel onderdeel van de auto en heeft meerdere functies. Hij zet schadelijke verbrandingsgassen om in een onschadelijk uitlaatgas en voert die netjes af, dempt het geluid van de motor en bevat, in het geval van een dieselauto, ook een roetfilter. De uitlaat is een slijtageonderdeel; het is normaal dat af en toe een uitlaat reparatie nodig is. Bij ServiceOnly weten we hoe we jouw lekke uitlaat moeten repareren of, indien nodig, moeten vervangen. Maar hoe herken je zelf dat jouw uitlaat kapot is?
Hoe gaat een auto uitlaat kapot?
Omdat de uitlaat zich onder de auto bevindt, is slijtage normaal. Dit komt bijvoorbeeld door weersomstandigheden zoals regen en opspattende pekel als er op een glad wegdek is gestrooid. Ook steentjes die tegen de uitlaat aan slaan kunnen ervoor zorgen dat de uitlaat aan de buitenkant kapot gaat. Hoor je een rammelend geluid? Dit kan veroorzaakt worden door uitgedroogde ophangrubbers of verroeste ophangbeugels. Rijd je hier te lang mee door, dan kan de uitlaat in zijn geheel afbreken.
Niet alleen de buitenkant, maar ook de binnenkant van de uitlaat is aan slijtage onderhevig. Een lekke uitlaat door roestvorming is een vaak voorkomend probleem. Dit komt omdat afgekoelde gassen zorgen voor condens. Maak je veel korte autoritjes? Dit zorgt voor meer condens (en dus meer slijtage) omdat de auto geen kans heeft om warm te worden. Ook snel optrekken en afremmen zorgen ervoor dat de uitlaat eerder moet worden vervangen.
Zo kun je een kapotte uitlaat herkennen
De uitlaat van je auto is kapot als je de volgende zaken herkent:
- Een kapotte uitlaat maakt een brommend of rammelend geluid
- Je ruikt uitlaatgassen binnen in de auto, bijvoorbeeld als je voor het stoplicht staat
- Er komen op vreemde plaatsen uitlaatgassen onder de auto vandaan
Doorrijden met een kapotte uitlaat? Geen goed idee!
Herken je één van bovenstaande punten? Maak dan zo snel mogelijk een afspraak bij jouw garage in de buurt. Rijden met een kapotte uitlaat is niet alleen een afkeurpunt op de APK, het kan je tussentijds ook een bekeuring opleveren. Wist je dat een lekke uitlaat bovendien zorgt voor een hoger brandstofverbruik en giftige gassen in de auto? Ook kan er brandschade ontstaan aan de bumper.
Als je er vroeg bij bent, kunnen we een lekke uitlaat repareren door deze te lassen of door kleine gaatjes dicht te smeren. Uitlaat reparaties waarin we alleen onderdelen moeten vervangen, zijn een stuk goedkoper dan het vervangen van de hele uitlaat. Kortom: een snelle uitlaat reparatie voorkomt ergere problemen én hogere kosten.
Maak direct een afspraak met de vakkundige monteurs van ServiceOnly.