Het is belangrijk om de distributieriem op tijd te vervangen om te voorkomen dat de motor stopt met draaien en aanzienlijke motorschade oploopt. De distributieriem zorgt er namelijk voor dat de beweging tussen de krukas en de nokkenas wordt verdeeld. Dit zijn de draaiende onderdelen in de motor die beginnen met bewegen bij het starten van de auto. Een distributieriem speelt dus een cruciale rol in het lopen van de motor. Maar hoe weet je nu of het tijd is om de distributieriem te vervangen? Wij vertellen je graag meer.
Wat is een distributieriem?
De distributieriem werkt continu en er staat tijdens het rijden altijd kracht op. Omdat er veel kracht op staat, is de riem gemaakt van een zeer sterk kunststof en wordt vervolgens nog versterkt met glasvezel en een teflon coating. Een distributieketting, die net iets anders is dan een distributieriem, is gemaakt van gehard staal. Een distributieketting heeft olie nodig en is ingebouwd in het motorblok. Een distributieriem daarentegen heeft geen olie nodig en is tegen het motorblok aangebouwd.
De distributieriem vervangen: wanneer moet dit gebeuren?
Wanneer een distributieriem vervangen moet worden, hangt onder meer af van hoeveel kilometers je per jaar rijdt en wat de tijdslijn is die de fabrikant opgeeft voor het vervangen van de distributieriem. Over het algemeen moet je de distributieriem tussen de 80.000 en 120.000 kilometer vervangen of om de 4 of 5 jaar. De levensduur kan wisselen per automerk en model. In het instructieboekje van je auto staat aangegeven om de hoeveel kilometer of jaren je de distributieriem moet vervangen, afhankelijk welke je het eerst bereikt. Het vervangen van een distributieriem hangt af van:
- het merk en type auto;
- het bouwjaar;
- het type motor;
- hoeveel kilometer je gereden hebt na de laatste keer dat de distributieriem vervangen is;
- hoelang het geleden is dat de distributieriem is vervangen.
Kun je de distributieriem zelf vervangen?
Tenzij je professioneel automonteur bent en alle benodigde gereedschappen in huis hebt, valt het af te raden om de distributieriem zelf te vervangen. In tegenstelling tot andere auto onderdelen, die je als handige doe-het-zelver zelf kunt vervangen of aan kunt klussen, kun je beter niet zelf aan de distributieriem komen. Hier is kennis en vakmanschap voor nodig. Als je dit zelf doet, is het risico op fouten te groot. Schakel dus een vakman in voor jouw klus en laat jouw distributieriem vervangen door een van de professionele monteurs van ServiceOnly.
De totale kosten kunnen uiteenlopen, afhankelijk van het automerk en type auto en motor. Wel heb je de komende jaren geen omkijken meer naar de distributieriem. Maak dus direct een afspraak.