Zo ziet een APK keuringsrapport eruit

Breng je jouw auto binnenkort naar de garage voor zijn eerste APK keuring en ben je benieuwd hoe dit in zijn werk gaat? Na de APK check wordt duidelijk of jouw auto is goedgekeurd of afgekeurd op de door het RDW vastgestelde punten. Hiervan ontvang je altijd een APK keuringsrapport. In dit artikel leggen wij je uit op welke punten jouw auto wordt gekeurd en hoe zo’n APK rapport er precies uitziet.

Hoe gaat de APK precies in zijn werk?

Tijdens de Algemene Periodieke Keuring, in de volksmond de ‘APK’ genoemd, wordt jouw auto getest op een aantal punten. Deze zijn vastgesteld door het RDW en worden in de garage nagekeken door een bevoegd APK keurmeester. De hoofdcategorieën van een keuring zijn verkeersveiligheid, milieu en registratie. Onderdelen die voor de verkeersveiligheid worden getest zijn, bijvoorbeeld, je remmen, verlichting, schokdempers en het profiel van de autobanden. De APK check op het onderdeel milieu bestaat uit een controle van de uitstoot, het roetfilter en de katalysator. Om goedgekeurd te worden op de check voor registratie, moeten je kilometerstand en voertuigidentificatienummer in orde zijn.

Hoe ziet een APK keuringsrapport eruit?

Of je auto nu wordt goedgekeurd of niet: je ontvangt altijd een APK keuringsrapport. Hierin worden bovengenoemde controles op verkeersveiligheid, milieu en registratie weergeven. Per onderdeel wordt precies benoemd wat de uitslag is van de verschillende testen. Is jouw auto afgekeurd, dan staan op het rapport dus de afkeurpunten benoemd. Als er om goedkeuring voor de APK te krijgen reparaties aan je auto zijn uitgevoerd, staan deze benoemd in het APK rapport. Het is ook mogelijk dat de auto is goedgekeurd, maar dat er adviespunten worden weergeven. Dit zijn gebreken dit op dit moment nog niet tot afkeuring hebben geleid, maar die wel binnenkort gerepareerd of vervangen moeten worden.

Wanneer krijg ik een APK rapport?

Als jouw auto bij de garage is geweest voor een APK check, krijg je daarna altijd een APK keuringsrapport. Het is belangrijk om deze documenten te hebben. Op het APK rapport staat een vervaldatum zodat je weet wanneer jouw auto weer toe is aan zijn volgende keuring. Ook als je auto is afgekeurd heb je een APK rapport nodig. Hierop staan de afkeurpunten één voor één benoemd. Als je tegen het resultaat van de keuring in beroep wilt gaan, moet je een APK keuringsrapport overleggen.

 

Wil jij direct een afspraak inplannen voor de APK van je auto, bijvoorbeeld bij onze garage in Papendrecht, of onze garage in Ridderkerk, of heb je vragen naar aanleiding van bovenstaand artikel? Neem vrijblijvend contact met ons op!

Veel gestelde vragen bij een APK

Nee, als de auto is goedgekeurd betekent dat niet dat er het komende jaar niks kapot kan gaan. De APK is namelijk een moment opname. Het blijft dus belangrijk om uw auto te laten controleren en onderhouden. 

Ja, ook de camper kan gekeurd worden bij ServiceOnly. Echter zijn de kosten voor het keuren van een camper hoger. De tarieven vindt u hier

Nee, het is in Nederland nergens mogelijk om zaterdag de APK keuring te doen. Dit komt doordat de APK afgemeld moet worden bij de RDW en de RDW is op zaterdag niet beschikbaar.

Ja, wij hebben voor iedereen een gratis (elektrische) leenfiets. 

Bij het afmelden van een auto bij de RDW, kan er willekeurig een steekproef vallen. Op een steekproef heeft ServiceOnly geen invloed. Als dit het geval is moet de auto 90 minuten blijven staan. Een controleur van de RDW zal dan een controle uitvoeren en ondervinden of de APK goed is uitgevoerd.