Alles over de verschillen in APK tussen diesels en benzine auto’s

Heb jij altijd benzine gereden en ben je overgestapt naar een dieselauto, of andersom? Dan ben je misschien benieuwd naar wat de overeenkomsten en verschillen zijn in de APK keuring van een diesel- of benzineauto. De overeenkomsten voor de APK keuring van beide auto’s beperken zich vooral tot de APK keurpunten: verkeersveiligheid, milieu en registratie. Of je nu benzine of diesel rijdt: een APK keuring is voor iedere auto in grote lijnen hetzelfde. Echter, zijn er wel grote verschillen in de frequentie van de keuringen. Hierover leggen we je alles uit in onderstaand artikel.

De eerste APK keuring: wat is het verschil voor diesels en benzine auto’s?

Voor het moment van keuren van een nieuwe auto, gelden andere regels voor diesel- en benzine auto’s. Heb je een nieuwe wagen gekocht die rijdt op benzine? De APK van een benzine auto vindt voor het eerst plaats na vier jaar. Echter, de APK keuring voor nieuwe diesels moet al na drie jaar worden gedaan. Heb je een tweedehands auto gekocht? Als je weet hoe oud jouw auto is, kun je berekenen of deze al voor zijn eerste APK bij de garage is geweest. Vaak wordt dit door de verkoper ook aangegeven. De kans is groot dat jouw nieuwe tweedehands, voor hij van eigenaar wisselde, in ieder geval nog een grote beurt heeft gehad.

Benzine auto’s of diesels: hoe vaak vindt de APK keuring plaats?

Naast een verschil in het aantal jaren waarna de eerste APK keuring moet worden uitgevoerd, is er een verschil in de frequentie van keuringen in de volgende jaren. Hoe vaak een auto moet worden gekeurd hangt af van de leeftijd van de auto en van de brandstof waarop de auto rijdt. Hieronder volgt een kort overzicht:

Zo vaak moet een benzine auto voor zijn APK:

Rijd je een benzineauto jonger dan acht jaar? Dan moet jouw auto om de twee jaar APK worden gekeurd. Is de auto ouder dan acht jaar, dan moet een jaarlijkse keuring worden uitgevoerd.

Zo vaak moeten diesels een APK keuring:

Diesels moeten na de eerste keuring ieder jaar naar de garage voor hun APK

Lees hier: wanneer moet je auto APK gekeurd worden?

Aanvullende APK keurpunten voor oudere auto’s

De APK keuring wordt voor benzine auto’s en diesels altijd uitgevoerd op de onderdelen verkeersveiligheid, milieu en registratie. Voor oudere auto’s geldt, naast de standaard APK, nog een extra APK keuring. Zo dient er sinds januari 2023 een een extra roetmeting te worden gedaan op diesels. Voor een benzine auto geldt dat de lpg-motor vanaf bouwjaar 1993 tijdens de APK een extra viergasmeting moet ondergaan. 

 

Wil jij jouw auto langsbrengen voor zijn APK keuring? Je kunt hier een afspraak maken bij jouw garage in de buurt.

Veel gestelde vragen bij een APK

Nee, als de auto is goedgekeurd betekent dat niet dat er het komende jaar niks kapot kan gaan. De APK is namelijk een moment opname. Het blijft dus belangrijk om uw auto te laten controleren en onderhouden. 

Ja, ook de camper kan gekeurd worden bij ServiceOnly. Echter zijn de kosten voor het keuren van een camper hoger. De tarieven vindt u hier

Nee, het is in Nederland nergens mogelijk om zaterdag de APK keuring te doen. Dit komt doordat de APK afgemeld moet worden bij de RDW en de RDW is op zaterdag niet beschikbaar.

Ja, wij hebben voor iedereen een gratis (elektrische) leenfiets. 

Bij het afmelden van een auto bij de RDW, kan er willekeurig een steekproef vallen. Op een steekproef heeft ServiceOnly geen invloed. Als dit het geval is moet de auto 90 minuten blijven staan. Een controleur van de RDW zal dan een controle uitvoeren en ondervinden of de APK goed is uitgevoerd.