Het kan iedereen overkomen: een aanrijding met een ander voertuig. Hoewel dit niet direct tot (grote) schade hoeft te leiden, is het belangrijk om een schadeformulier bij je te hebben en om te weten hoe je dit schadeformulier moet invullen. Wij vertellen je wat je moet weten!
Wanneer vul je een schadeformulier in?
Als je een aanrijding hebt gehad met een ander voertuig, moet je samen met de andere bestuurder een schadeformulier invullen voor de verzekering. Dit is belangrijk om de vergoeding van de schade te regelen. Wist jij dat je het beste altijd een schadeformulier kunt invullen na een aanrijding, ook als je in eerste instantie geen schade opmerkt? Misschien zie je door de adrenaline iets over het hoofd en kom je er thuis achter dat er toch een beschadiging op je auto zit. Ook als je lichamelijke klachten overhoudt aan de aanrijding, is het handig om de contactgegevens van de tegenpartij te hebben en bovendien belangrijk dat de toedracht van de aanrijding duidelijk is. Door direct het schadeformulier in te vullen voorkom je dat hier achteraf meningsverschillen over ontstaan.
Waar kun je een schadeformulier aanvragen?
Bij het afsluiten van een autoschadeverzekering ontvang je per post een schadeformulier. Het formulier bestaat uit een toelichting, het originele formulier en een doordruk die je kunt meegeven aan de bestuurder met wie je een aanrijding hebt gehad. Als je jouw schadeformulier kwijt bent of al eens hebt moeten gebruiken, kun je een Europees schadeformulier downloaden en uitprinten. Let wel op: een geprint schadeformulier bevat geen doordruk en vergroot de kans op gesjoemel door een andere bestuurder. Je kunt daarom het beste een nieuw schadeformulier aanvragen bij je verzekeringsmaatschappij.
- Vul altijd samen met de andere bestuurder de 14 vragen op de voorkant van het schadeformulier in. Het is belangrijk dat bij iedere vraag een antwoord is opgeschreven, anders is het schadeformulier niet geldig.
- De achterkant van het schadeformulier moet ook worden ingevuld, maar dit mag je ook doen als je weer rustig thuis bent. Vul ook hier alle vragen in, ook als je het idee hebt dat je deze op de voorkant al hebt beantwoord.
- Ook letsel dat in eerste instantie niet zo erg lijkt, zoals hoofdpijn of een blauwe plek, moet je invullen bij vraag 3 (gewonden). Als de adrenaline uit je lijf is en het letsel erger blijkt dan gedacht, is dit letsel terug te leiden naar het ongeval.
- Schrijf bij vraag 12 (toedracht) ook een cijfer voor het aantal ingevulde kruisjes op. Zo kan de tegenpartij niet stiekem een extra hokje aankruisen.
- Het schadeformulier is pas geldig als zowel jouw handtekening als die van de andere bestuurder erop staan. Doe dit direct, zodat er achteraf niet met het formulier kan worden geknoeid.
Hopelijk ga je het niet nodig hebben, maar nu weet je wat te doen als je een aanrijding hebt gehad met een ander voertuig. Wil je de auto reparatie door ons laten uitvoeren of heb je andere vragen? Je mag altijd vrijblijvend contact met ons opnemen.