Hoe rij je veilig in de bergen met een automaat?

Een automaat zorgt voor ultiem gebruikersgemak. Zelf niet hoeven schakelen. Voor veel mensen een luxe waar ze iedere dag weer gebruik van maken. In het vlakke Nederland gaat dat prima, maar hoe zit dat eigenlijk in bergachtige gebieden als Zwitserland of Noorwegen? Wij hebben het voor je uitgezocht!

Hoe werkt het mechanisme van een automaat?

In een automaat zit eigenlijk hetzelfde schakelmechanisme. Het grootste verschil is alleen dat de automaat, je raadt het al, automatisch schakelt en een handgeschakelde auto niet. Het schakelen tussen de verschillende versnellingen gebeurt zo soepel mogelijk, zonder schokken. Toch ziet de pook van een automaat er anders uit. In plaats van versnellingen 1 t/m 5 of 6 heeft een automaat maar 4 opties; N (Neutraal), P (Park), D (Drive) en R (Reverse). 

Met een automaat in de bergen

Toch blijkt een automaat het wel een tikkeltje zwaar te hebben in bergachtige gebieden. Waar je in Nederland misschien gewend bent om vroeg op te schakelen zodat je lekker zuinig rijdt, kun je dat in de bergen beter niet doen.

Ga je toch met een automaat in de bergen? Dan kun je het beste kiezen voor handmatige bediening. Zowel bergop als bergaf. Je kunt de meeste automaten ook handmatig bedienen door een knopje in te drukken of in een andere modus te zetten. Op deze manier heb je de auto meer onder controle, kan de motor wat meer toeren maken en bij rem je bij afdalen wat meer op de motor. Dit draagt bij aan de levensduur van de auto!

Waarom is het zo belangrijk om wat beter op te letten in de bergen?

In de bergen moet je wat meer opletten op je rijstijl. Hieronder geven we nog wat praktische tips voor jouw tripje in de bergen!

Houd voldoende afstand. In de bergen willen wegen nog wel eens onvoorspelbaar zijn, haarspeldbocht hier, stijle afdaling daar… Je weet nooit wanneer je plotseling moet stoppen. Houd daarom altijd voldoende afstand zodat je kunt anticiperen op de huidige verkeerssituatie.
Remmen op de motor. Je remmen heb je wel nodig in de bergen. Daarom is het goed om ze niet te overbelasten. Wanneer je in een te hoge versnelling de berg afrijdt, moet je continu bijremmen. Met als gevolg dat de remmen te heet worden, gaan stinken en hun remkracht verliezen. Moet je toch bijremmen? Rem dan even hard af, zodat de remmen erna weer kunnen afkoelen.
Controleer je auto regelmatig. De bergen kunnen een zware tol eisen van je voertuig, dus is het belangrijk om regelmatig je motorolie, bandenspanning en je remmen te controleren. Zo kom je niet voor verrassingen te staan!

Zowel bergop als bergaf kent z’n uitdagingen. Maar jij weet nu precies waar je op moet letten! Zo kun je zorgeloos op reis met je automaat (of handgeschakelde auto). Veilige reis!

Heb je nog vragen of wil je je auto laten controleren voordat je op reis gaat? Bij ServiceOnly staan we altijd voor je klaar! Neem contact met ons op voor meer informatie. Natuurlijk kan je ook altijd langskomen bij een van onze vestigingen. 

Onderhoud door ServiceOnly; maak een afspraak!

ServiceOnly is een keten van geregistreerde BOVAG-garages. Bij ons laat je voor een vaste, lage prijs ophanging onderhoud doen. Een afspraak maken kan heel eenvoudig! Daarnaast biedt ServiceOnly ook ander auto onderhoud aan zoals de grote en kleine onderhoudsbeurt en accuservice. Mocht er onderweg ineens iets misgaan, bieden wij ook pechhulp aan.

Heb je vragen over ophangingssysteem of denk je dat er iets aan je ophangingssysteem mankeert? Neem contact met ons op, dan helpen wij je weer op weg.